Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Tevékenységek

Az üvegház hatású gáz kibocsátás csökkentési kvóta nemzetközi kereskedelmének keretrendszerét az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve teremtette meg. A Kiotói Jegyzőkönyvet ratifikált tagállamok között lehetőség nyílik az együttes végrehajtási (JI) projekt tevékenység nyomán előálló kibocsátás csökkentési egységek (ERU-k) átruházására.


Az Enviroinvest Zrt. az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. LX. törvény és a törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet értelmében Projekt-tulajdonos (Szállító) minőségben rendelkezik 9 projekt helyszín tekintetében a Magyar Kormány által jóváhagyott termálkút kísérőgáz hasznosítási projekttel.


Magyarországon jelenleg egyedül az Enviroinvest Zrt. működtet sikeresen JI projektet.


CO2 kvóta kereskedelem

A Kiotói Egyezmény szerinti első elszámolási időszakban (2008-2012) a Jóváhagyó nyilatkozattal rendelkező projekt helyszínek közül a 6 üzemszerűen működő helyszínen a metángáz hasznosítás együttes végrehajtási projekt szempontú működtetésének koordinációját, a tevékenység monitoringját, a teljesítmény folyamatos nyomonkövetését immáron harmadik éve végzi zökkenőmentesen az Enviroinvest Zrt. Ez ideig kettő pozitív hitelesítői záradékkal ellátott éves jelentést hagyott jóvá az illetékes minisztérium és ezek nyomán japán vásárló partnercégünk részére jelentős mennyiségű elszámolható kibocsátás csökkentési kvóta (ERU) került sikeresen átadásra.


A kvóta vételárából a termálgáz hasznosító berendezéseket a gyakorlatban üzemeltető, illetve tulajdonos önkormányzatok, gazdasági társaságok jelentős mértékbe részesülnek.


Az Enviroinvest Zrt. által a CO2 kvóta kereskedelem területén nyújtott szolgáltatások:

  • projekt kidolgozása a hévízkút kísérőgázának hasznosítására telepítendő gázmotoros kiserőmű üzemeltetése során előálló kibocsátás csökkentési egységek értékesítésére;
  • a projekt együttes végrehajtási projektként történő elismertetése a Magyar Kormánnyal, a Támogató, majd a Jóváhagyó nyilatkozat megszerzése a projektre;
  • a projekt tevékenység során megtermelt kibocsátás csökkentési egységek (ERU-k) értékesítéséhez külföldi (elsőrendűen japán) vásárló fél felkutatása, kibocsátás csökkentési kvóta értékesítési szerződés megkötése;
  • a projekt Projekt-tulajdonosként történő működtetése, a résztvevő szervezetek tevékenységének összehangolása;
  • az ERU elszámoláshoz szükséges verifikáció elvégzésére független hitelesítő szervezet megbízása, a verifikáció költségének felvállalása;
  • rendszeres és teljes körű adatszolgáltatás alapján a NFM részére benyújtandó Éves Jelentések elkészítése;
  • a hitelesített ERU mennyiség külföldi vásárló részére történő átruházásának kezdeményezése a Magyar Kormánynál, a pénzügyi tranzakció lebonyolítása.

 

Jövőbeni terveink:

Az Enviroinvest Zrt. jövőben a jogszabályi keretek alakulásához igazodva tervezi meglévő termálkutak metán kísérőgázának hasznosítására épülő projektje továbbüzemeltetését, a projekt helyszínek körének bővítését.


Célul tűztük továbbá ki új külföldi (elsősorban európai) kibocsátás csökkentési kvóta vásárló partnerek felkutatását, valamint biogáz, illetve hulladéklerakó gáz hasznosításra épülő projektek kidolgozását.

 

A cégünk által működtetett együttes végrehajtási projektek és az Európai Kibocsátás Kereskedelmi Rendszer kapcsolódásáról is olvashat a honlapunkon.

 

 

Önkormányzatok figyelmébe ajánljuk a CO2 kvóta kereskedelmen túl, más hulladékgazdálkodási, környezetvédelmi, önkormányzati szolgáltatásainkat is.