Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Hírek

Az Enviroinvest Zrt., a CO2 kvóta kereskedelem (kiotói egyezmény), a klímaváltozás és a fenntarthatóság legfrissebb híreit ezen az oldalon olvashatja. 

A környezetvédelemmel kapcsolatos híreket a környezetvédelmi tanácsadási üzletág oldalán tekintheti meg. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos híreket az elektronikai hulladékgazdálkodási üzletág oldalán tekintheti meg.

 

Korábbi klímavédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos híreinket gyorsabban megtalálhatja az éves bontásnak köszönhetően: 2011 hírei, 2012 hírei, 2013 hírei. Külön oldalon is olvashatja az Enviroinvest  Zrt. CO2 kvóta kereskedelmi üzletágának híreit, eredményeit.

 

 

A robogók erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók

2014.05.22.

A robogók erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A termények tápértékét is veszélyezteti a növekvő légköri szén-dioxid

2014.05.08.

A mezőgazdasági termények tápértékét is veszélyezteti a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy új nemzetközi kutatás szerint.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Csökkent az EU szén-dioxid-kibocsátása tavaly

2014.05.07.

Az Európai Unióban csökkent tavaly az üvegházhatást okozó szén-dioxid fosszilis energiahordozók elégetéséből származó kibocsátása - közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az erdei fenyők illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait

2014.02.28.

Az erdei fenyők erőteljes illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait - állapították meg amerikai és finn kutatók, akiknek sikerült azonosítaniuk a folyamatot, amely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok aeroszolokká alakulnak.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megszavazta az EP az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését

2014.02.25.

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban megszavazta azokat a szabályokat, amelyek értelmében az unióban forgalmazott új autók kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátásának megengedett mértékét a 2015-ös 130 grammról 2020-ra 95 grammra szorítják le.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi mintaprojektet indított a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2014.02.11.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara uniós források felhasználásával környezetvédelmi mintaprojektet indított, amely Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerint az ország többi megyéjében is példaként fog szolgálni.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Brüsszel 40 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ig

2014.01.22.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett, 2030-ig szóló klímavédelmi és energiastratégiája szerint az Európai Unióban a következő évtized végéig az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal kellene mérsékelni az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Csökken 2020-tól a kisteherautó-gyártók maximális széndioxid-kibocsátása

2014.01.14.

Több mint negyedével, kilométerenként 203 grammról legfeljebb 147 grammra csökkenti kötelező jelleggel a 3,5 tonna maximális össztömegű teherautók megengedett szén-dioxid-kibocsátását az Európai Parlament (EP) által kedden elfogadott jogszabály-tervezet 2020-tól.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az antarktiszi ózonlyuk lehet felelős Afrika déli részének felmelegedéséért

2013.10.14.

Az Antarktisz feletti szezonális ózonlyuk lehet a felelős az Afrika déli részét két évtizede sújtó felmelegedésért - állapították meg kutatók, akik a Nature Geoscience című folyóirat internetes oldalán közölték eredményeiket.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nobel-békedíjasok: 2,5 Celsius-fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-ig

2013.10.08.

Akár 2,5 Celsius-fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-ig az emberi tevékenység, a magas szén-dioxid-kibocsátás miatt. Nobel-békedíjjal elismert kutatók kedden, Balatonfüreden egy előadáson hangsúlyozták: el kell érni, hogy 2020 után ne növekedjen a kibocsátás.

tovább a környezetvédelmi hírre »

NFM: új pályázat társasházak energetikai felújítására

2013.07.12.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdet augusztus 15-től - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tavasszal 1,6 millió kilométert tekertek a munkába bringázók

2013.07.10.

A tavaszi Bringázz a munkába! kampány eredményei is bizonyítják, hogy egyre többen váltanak két kerékre Magyarországon. A program 8000 résztvevője 1,6 millió kilométert tekert, 2053 vállalat csatlakozott a mozgalomhoz, és sokan elegánsan és gyerekeikkel együtt is használták kerékpárjukat - közölte az MTI-vel a Magyar Kerékpárosklub.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetkímélőbb légtérhasználatot teszteltek Budapesten

2013.07.01.

Környezetkímélőbb légtérhasználatot kívánnak bevezetni Budapesten, ezért új fel- és leszállási módokat teszteltek az elmúlt hónapokban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kedden indul a kibocsátás-kereskedelmi rendszer Kínában

2013.06.18.

A világ legnagyobb környezetszennyezőjeként számon tartott Kína történelmében először, kísérleti jelleggel kibocsátás-kereskedelmi rendszer indul a déli Sencsen városában - az országos rendszer az évtized közepére valósulhat meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Napokon belül kritikus szintet ér el az északi félteke légkörének szén-dioxid tartalma

2013.05.06.

Napokon belül kritikusnak mondott 400 ppm feletti értéket ér el az északi félteke jó része felett a légkör szén-dioxid tartalma amerikai kutatók előrejelzése szerint.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kibocsátás-kereskedelmi rendszert indít Sanghaj városa

2013.04.11.

A környezetszennyezés visszaszorítása érdekében kibocsátás-kereskedelmi rendszert indít júniusban Sanghaj városa; a rendszert később országossá tenné a kínai vezetés.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A magyar szén-dioxid-kibocsátás jobban csökkent az uniós átlagnál

2013.04.05.

Az EU szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerében (EU ETS) részt vevő mintegy 200 magyar vállalat összesített szén-dioxid-kibocsátása 21 millió tonna volt 2012-ben, ami több mint 6 százalékos visszaesés 2011-hez képest, az EU-ban a csökkenés 1,4 százalékos volt - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. (MEHI) pénteken az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az eddig véltnél majdnem kétszer több szén-dioxidot nyelnek el a planktonok

2013.03.18.

Az óceánok melegebb felszíni vizeinek közelében lévő több billiónyi plankton majdnem kétszer több - a klímaváltozásban vezető szerepet játszó - szén-dioxidot nyel el, mint azt eddig feltételezték a kutatók - derült ki egy új tanulmányból.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megint rekordszinten a szén-dioxid

2013.03.06.

Jelentősen megemelkedett a klímaváltozást részben kiváltó szén-dioxid levegőben lévő mennyisége amerikai kutatók szerint, akik az új adatok fényében kétségbe vonják, hogy megvalósítható a globális felmelegedésnek 1,9 Celsius-fokon belüli korlátozására tett fogadalom.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Budapest Airport 10 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását

2013.02.25.

Éves szinten összesen 10 százalékkal csökkent a Budapest Airport szén-dioxid-kibocsátása tavaly, részben a Malév leállása, részben a reptér üzemeltetőjének környezetvédelmi intézkedései nyomán - közölte a cég az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

NFM: többletforrás a kvótabevételből a panelpályázatra

2013.02.14.

A szén-dioxid-kvóta múlt év végi sikeres értékesítéseinek köszönhetően 4,56 milliárd forintos keretet biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) lezárt Panel II. pályázatára - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A tengeri sün a szén-dioxid hatékony megkötésének modellje lehet

2013.02.05.

A tengeri sün természetes képessége a szén-dioxid elnyelésére modellként szolgálhat a szén-dioxid hatékony befogására és tárolására - vélik brit kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tovább csökkent 2011-ben az üvegházhatású gázok kibocsátása Magyarországon

2013.01.29.

Tovább csökkent 2011-ben az üvegházhatású gázok kibocsátása Magyarországon, így továbbra is az Európai Unió átlaga alatt van az egy főre jutó kibocsátás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az EU-nak elküldött éves jelentésében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Felülvizsgálja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett vállalását Japán

2013.01.25.

Felülvizsgálja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett korábbi vállalását Japán, miután a korábbi kormány által meghatározott célkitűzés a szigetország atomerőműveinek leállítása miatt irreálissá vált - közölte Abe Sindzó miniszterelnök pénteken.

tovább a környezetvédelmi hírre »

NFÜ: már lehet pályázni a legnépszerűbb energetikai kiírásokra

2013.01.21.

Már lehet pályázni azokra a legnépszerűbb energetikai kiírásokra, amelyek az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Zöldgazdaság-fejlesztési Programjának keretében jelentek meg az utóbbi hetekben, és amelyek együttes keretösszege 69 milliárd forint - hívja fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok kibocsátása Kínában 2011-ben

2013.01.17.

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok koncentrációja Kína levegőjében 2011-ben, amiért elsősorban az emberi tevékenység okolható - jelentette be a kínai meteorológiai hivatal.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A szélerőművek az ország áramfogyasztásának 1,73 százalékát adták tavaly

2013.01.16.

A magyar szélerőművek 2012-ben több mint 733 ezer megawattóra (MWh) áramot termeltek, ezzel az ország áramfogyasztásának 1,73 százalékát adták, és havi átlagban közel 340 ezer család áramigényét elégítették ki - közölte a Magyar Szélenergia Ipari Társaság szerdán az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sikeres CO2 kvóta elszámolás 2012

2013.01.15.

Az Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológia Zrt. sikeresen számolta el a "Termálkút kísérőgáz hasznosítási projekt" elnevezésű együttes végrehajtási (JI) projektjének 2012. évi működéséből származó kibocsátás-csökkentési kvóta (ERU) mennyiséget

tovább a környezetvédelmi hírre »

Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a kutatók

2013.01.07.

Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a gleccserkutatók, akik úgy vélik, hogy korábban jelentősen alábecsülhették az olvadó jégtakarók jelentette potenciális veszélyt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A másodpiaci ár alatt keltek el Magyarország által felkínált karbonkvóták

2012.12.17.

Magyarország a másodpiaci ár alatt 7 eurócenttel, 6,29 eurós árfolyamon adott el 1,25 millió darab második fázisú, azaz 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egységet (EUA) hétfői, második decemberi aukcióján.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az európai légi közlekedési karbonadó felfüggesztését javasolja a brüsszeli bizottság

2012.11.12.

A légi közlekedésre kivetett, szén-dioxid-kibocsátás utáni uniós adókötelezettség felfüggesztését javasolta hétfőn Brüsszelben Connie Hedegaard, az Európai Bizottság klímavédelmi biztosa.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Néhány év múlva az Egyesült Államok lehet a világ első számú kőolaj-kitermelője

2012.11.12.

Az Egyesült Államok 2017-re Szaúd-Arábiát megelőzve a világ első számú olajtermelője, és már 2015-re a legnagyobb gázkitermelője lehet - írta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) hétfőn kiadott éves jelentésében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Éghajlatváltozás játszott közre a maja civilizáció bukásában

2012.11.09.

Az éghajlatváltozás játszhatott közre a maja civilizáció bukásában - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely kétezer év klimatikus adatait elemezte Belize-ben, egy cseppkőbarlangban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A termálfürdő vizének kísérőgázát hasznosító projekt indult Túrkevén

2012.11.04.

Energiatermelésre hasznosítják a jövőben a túrkevei gyógyfürdő termálvizével együtt feltörő, jelenleg a levegőt szennyező metángázt - közölte Mátyás László projektmenedzser az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A klímaváltozás határozta meg az afrikai kirajzás dátumát

2012.09.20.

A modern ember 70-55 ezer éve hagyta el Afrikát a kedvező klímaváltozás következtében - számították ki brit kutatók, akik tanulmányukat az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings the National Academy of Sciences) legújabb számában tették közzé.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Miért nem épülnek a zöldberuházások a fejlődő világban

2012.09.18.

Összeomlás szélén van az ENSZ szakértői szerint az a CDM szénkvóta rendszer, amely a szegényebb országokat is zöldebb energiákhoz juttatta volna. Hiába futott volna az ENSZ-en keresztül az elmúlt években több milliárd dollár a fejlődő országoknak, környezetbarát energianyerésre, mint a szélfarmok vagy a napfarmok, a helyi kormányzati garancia elmaradt, vagy épp olyan hibák csúsztak az előkészítésbe, amely miatt az egész mozgalom az összeomlás szélén áll.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az éghajlatváltozások megértése segít a várható folyamatok előrejelzésében

2012.09.11.

A múltbeli éghajlatváltozások megértésével a paleoklimatológia nagymértékben hozzájárul a várható folyamatok előrejelzéséhez - hangsúlyozta Demény Attila akadémikus az MTI-Pressnek abból az alkalomból, hogy tanulmánya jelenik meg a Quaternary International című folyóirat tematikus számában, amelyet a Kárpátok és a Balkán klímakutatásának szentelnek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az Európai Parlament előtt az energiahatékonyságról szóló irányelv

2012.09.05.

Az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén vitatja meg az energiahatékonyságról szóló irányelvet - közölte Richard Seeber osztrák és Peter Liese német konzervatív EP-képviselő újságírókkal szerdán.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hatalmas metántartalékokat rejthet az Antarktisz

2012.08.30.

Hatalmas metántartalékok rejtőzhetnek a déli-sarkvidék jégtakarói alatt - derült ki egy új tanulmányból.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vegetáriánus étrendre kényszerítheti az emberiséget a súlyosbodó élelmiszerhiány

2012.08.30.

A vízszűke miatt egyre súlyosbodó élelmiszerellátási problémák miatt az emberiségnek radikális változtatásokkal, egyebek között a majdnem teljes vegetarianizmusra való áttéréssel kell számolnia a jövőben, hogy a 2050-re várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének legyen mit az asztalra tennie.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Klímavédelmi fotópályázat a fenntarthatóság jegyében

2012.08.21.

Klímavédelmi fotópályázat indul az ENSZ Fenntartható Energiát Mindenkinek! nemzetközi éve jegyében, a képeket szeptember 30-ig várják.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sikeres CO2 kvóta elszámolás

2012.08.14.

Az Enviroinvest környezetvédelmi és Biotechnológia Zrt. sikeresen számolta el a "Termálkút kísérőgáz hasznosítási projekt" elnevezésű együttes végrehajtási (JI) projektjének 2011. évi működéséből származó kibocsátás-csökkentési kvóta (ERU) mennyiséget

tovább a környezetvédelmi hírre »

Egyre kevesebb a hó a középmagas francia hegyekben

2012.08.11.

Folyamatosan csökken 1960 óta a francia középhegységekben a havazás időtartama és a leesett hó mennyisége - ezt mutatják a dél-franciaországi Chartreuse-hegységben, a Porte-hágónál 1325 méter magasságban működő meteorológiai állomás feljegyzései.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Üvegházhatás-prognózis: A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től

2012.08.01.

Üvegházhatás-prognózis, a klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től;

tovább a környezetvédelmi hírre »

NFM: megkezdődött a dekarbonizációs útiterv kidolgozása

2012.07.25.

A hazai dekarbonizációs útiterv elkészítését támogató ágazati munkacsoportok július 16-án tartották meg összevont alakuló ülésüket, ezzel megkezdődött az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését felvázoló stratégiai dokumentum kidolgozásának folyamata - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kísérlet a szén-dioxid-elnyelő algák vassal való trágyázására

2012.07.19.

Az óceánokban élő, szén-dioxid elnyelésére képes fitoplanktonoknak (algáknak) vassal történő trágyázására irányuló kísérletek tanúsága szerint ez az eljárás lehetséges megoldás lehet az üvegházhatású gáz semlegesítésére, bár sok még a kérdőjel - derül ki a Nature című brit tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent egyik cikkből.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Engedélyezte az EU az ingyenes CO2-kibocsátási kvóták rendszerének folytatását Lengyelországban

2012.07.13.

Hozzájárult az Európai Bizottság, hogy Lengyelország a következő években is fenntarthassa azt a rendszert, amelynek keretében ingyen ad úgynevezett szennyezési kvótát erőműveinek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kétezer évre visszamenőleg rekonstruálták Észak-Európa időjárását

2012.07.11.

Első ízben sikerült pontosan rekonstruálni kétezer évre visszamenőleg Észak-Európa időjárását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Magyarország 2,5 millió szén-dioxid-kvótát adott el május-júniusban

2012.07.11.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2,5 millió EUA (European Unit of Account - európai elszámolási egység) típusú szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési egységet értékesített az idén május 23. és június 25. között - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter írásbeli válaszából.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Engedélyezte az EU az ingyenes CO2-kibocsátási kvóták rendszerének folytatását több közép-európai országban

2012.07.09.

Hozzájárult az Európai Bizottság, hogy Bulgária, Csehország és Románia a következő években is fenntarthassa azt a rendszert, amelyben ingyen ad úgynevezett szennyezési kvótát erőműveinek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Egyre keskenyebbek a levelek a klímaváltozás miatt

2012.07.09.

Egyes növények levelei egyre keskenyebbek lesznek a klímaváltozás következtében - erre következtettek ausztrál kutatók, miután több mint 120 évre visszamenően tanulmányoztak vadon élő, illetve herbáriumi (gyűjteménybeli) példányokat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az éghajlatváltozás az amerikaiak alig 18 százaléka szerint égető kérdés

2012.07.04.

Az amerikaiak többsége már nem tekinti az éghajlatváltozást a legégetőbb környezeti problémának – derül ki egy jelentésből, amelyet kedden tettek közzé az Egyesült Államokban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Összegzik az energiahatékonysági beruházások szabályozási és finanszírozási akadályait

2012.06.29.

Tizenkét pontban foglalják össze és ősszel eljuttatják a kormánynak az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket nagyvállalatok.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Rio+20: elnapolták a világ megmentését

2012.06.22.

A zárónyilatkozat elfogadásával pénteken véget ért a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdéseiről tartott Rio+20 elnevezésű ENSZ-konferencia.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megfelelő energiahatékonysági normákkal 38 európai atomerőművet lehetne bezárni

2012.06.21.

A ma megjelent Ecofys szakértői tanulmány rávilágít, hogy hatalmas energiatakarékossági potenciál van az Európai Unióban. Technológia-követő, szigorú energiahatékonysági normák alkalmazásával 600 TWh áramot és ugyanennyi hőenergiát spórolhatnánk meg évente. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ezzel 38, a paksihoz hasonló atomerőművet be lehetne zárni Európában, és emellett jelentősen csökkenthetnénk az oroszországi gáz importot is.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Rio+20: Áder: megvalósuló programokra van szükség

2012.06.21.

Áder János köztársasági elnök szerint a fenntartható fejlődés megteremtése érdekében ma már nem újabb nyilatkozatokra, hanem végrehajtható, megvalósuló programokra van szükség.

tovább a környezetvédelmi hírre »

2050-re kritikus mértéket ölt az óceánok savasodása

2012.06.20.

A légkör emelkedő szén-dioxid-tartalmának hatására az óceánok savasodása egyre erősödik, olyannyira, hogy a Zürichi Műszaki Főiskola kutatóinak szimulációs elemzése alapján a folyamat 2050-re kritikus mértéket ölthet, veszélyeztetve számos tengeri állatot.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Rio+20: Áder János is részt vesz a fenntartható fejlődésről tartandó világkonferencián

2012.06.17.

Áder János köztársasági elnök vezeti a magyar küldöttséget a fenntartható fejlődés kérdéseiről tartandó jövő heti brazíliai Rio+20 nemzetközi konferencián.

tovább a környezetvédelmi hírre »

EU miniszterek: 2020 után is megmarad a megújuló energia kiemelt szerepe

2012.06.15.

Egyetértenek az Európai Unió tagországainak energiaügyekben illetékes miniszterei abban, hogy a megújuló energia 2020 után is fontos tényező lesz a térség energiaellátásában, és az ezt szolgáló szilárd stabilitási keretek kidolgozását már most meg kell kezdeni.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új anyag a légköri szén-dioxid megkötésére

2012.06.13.

Új típusú lyukacsos szerkezetű anyagot fejlesztettek ki brit kutatók, amely szelektíven és nagy mennyiségben képes megkötni és tárolni a légköri szén-dioxidot - számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Uniós széndioxidadó: Az Airbus támogatja Kína elutasító álláspontját

2012.06.13.

Támogatásáról biztosította Kínát az EU által bevezetett széndioxidadó elutasításában az Airbus ügyvezető igazgatója szerdán Pekingben, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) éves konferenciáján. A repülőgépgyártó még az idén száz repülőgépet kíván a kínai piacra szállítani.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az éghajlat manipulálása aszályokat okozna Európában

2012.06.12.

Az úgynevezett geo-engineering - műszaki beavatkozás az éghajlati rendszerbe - Európában és más területeken is fokozná az aszályok előfordulását. Erre a megállapításra jutott egy európai kutatócsoport a hamburgi Max Planck Meteorológiai Intézet vezetésével.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Baranyai Gábor: Magyarország komoly szerepet vállalna a vízügyek területén az ENSZ-ben

2012.06.12.

Magyarország nagy szerepet vállalna egy vízügyi tematikájú cél kidolgozásában az ENSZ fenntartható fejlődési céljai között - mondta Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Mehi az épületeket és a közlekedést zöldítené a karbonforintokból

2012.06.11.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) javaslata szerint a szén-dioxid-kibocsátási kvóták árveréséből származó évi 30 milliárd forint fele az általános költségvetésbe kerülhetne, míg a kötelezően a klímavédelemre fordítandó részt elsősorban tömegközlekedési járművek cseréjére, illetve Nemzeti Felújítási Alap létrehozására kellene fordítani.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Titkos kertet fedeztek fel Jeges-tenger jege alatt

2012.06.08.

"Titkos kertet", virágzó fitoplanktonok kiterjedt telepét fedezték fel a Jeges-tenger jege alatt amerikai és kanadai kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A fogyasztók is felelősek az állatfajok eltűnéséért

2012.06.08.

Az ipari államokban élő fogyasztók is jelentősen hozzájárulnak a fajok eltűnéséhez szerte a világban. A veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő csaknem minden harmadik állat életét kockáztatja a globális kereskedelem - közölte vizsgálatai alapján egy nemzetközi kutatócsoport a Nature című szaklapban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Föld allergizálódott a szén-dioxidra

2012.06.07.

Évmilliókkal ezelőtt a Föld éghajlata nem reagált olyan érzékenyen a légköri szén-dioxid szintjének változására, mint napjainkban, az idők folyamán azonban bolygónk "allergizálódott" - derül ki azokból az amerikai paleoklimatológiai kutatásokból, amelyek eredményeit a Nature csütörtöki számában tették közzé.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A tundrán erdők válthatják fel a törpecserjéket

2012.06.06.

Néhány évtizeden belül erdők válthatják fel a törpecserjéket a sarkvidéki tundrán a globális felmelegedés következtében - vélik finn és brit tudósok, akik kutatásaik eredményeit a Nature Climate Change legújabb számában ismertetik.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sok szén-díoxidot kötnek meg az algák

2012.06.05.

Hatalmas mennyiségben képesek tárolni a szén-dioxidot és a nitrogént az algák, moszatok, páfrányok és gombák. Évente világszerte ötvenmillió tonna nitrogént képesek felvenni és 14 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg ezek a növények –állapították meg a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Központ, a mainzi Max Planck Intézet és a kaiserslauterni Műszaki Egyetem kutatói, akik munkájuk során több mint kétszáz, az organizmusok előfordulásával és anyagcseréjével foglalkozó kutatást elemeztek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Andor László: több millió új munkahelyet teremthet az áttérés a környezetkímélő gazdaságra

2012.06.04.

Akár 7-8 millió új munkahelyet is teremthet a következő évtized közepéig az Európai Unióban az átállás az úgynevezett zöld gazdaságra, azaz az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiai megoldások előnyben részesítése.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Átállás az egységes uniós forgalmi jegyzékre az emisszió-kereskedelemben

2012.06.01.

Az emisszió-kereskedelemben a nemzeti forgalmi jegyzékek június 3-án leállnak, az új, egységes uniós forgalmi jegyzék viszont csak június 20-án kezdi meg működését - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium valamint az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Fazekas: Magyarország a kézzel fogható eredményekben érdekelt Rióban

2012.05.31.

Konkrét eredményeket vár a vidékfejlesztési miniszter az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciájától, amelyet a brazíliai Rio de Janeiróban rendeznek meg június 20-22. között.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Szárnyakat ad egy pillangónak az éghajlatváltozás

2012.05.31.

Nem csak vesztesei vannak az éghajlatváltozásnak az élővilágban: bár a felmelegedés számos fajnak okoz komoly gondot, vannak, amelyek profitálnak belőle, köztük egy Nagy-Britanniában élő lepke is.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kevesebb tengeri teknős kel ki a felmelegedés miatt

2012.05.31.

Az erősödő globális felmelegedés minden második fiatal kérgesteknős pusztulásához vezethet: már jelenleg is kevesebb állat kel ki a tojásokból az El Nino jelenség előfordulásakor jelentkező melegebb, szárazabb években - derítették ki amerikai kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A klímaváltozás ellenére nem szélsőségesebb az alpesi időjárás

2012.05.24.

Bár a klímaváltozás vitathatatlan, az Alpokban eddig mégsem fokozódtak az időjárási szélsőségek - derítették ki osztrák kutatók. Sőt, az utóbbi évtizedekben csökkent a hőmérsékletingadozás.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Rio+20: A víz és a fenntartható mezőgazdaság a magyar prioritások között

2012.05.24.

A víz, a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság kérdése is a magyar prioritások között lesz az ENSZ fenntartható fejlődési konferenciáján, amelyet június 20. és 22. között rendeznek Rio de Janeiróban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Párhuzamos pályák: A perm kori nagy kihalásnak mára is érvényes tanulságai vannak

2012.05.23.

Az állatok a vízben oldott oxigén hiányától, a szén-dioxid szint megnövekedésétől, a kalcium-karbonát burok építésének beszűkült lehetőségétől, az óceán megváltozott savasságától és a magasabb vízhőmérséklettől pusztultak el. A perm kori nagy kihalásnak mára is érvényes tanulságai vannak. Jelenleg gyorsabb ütemben kerül szén a légkörbe, mint 252 millió éve.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ősi metánt hoz a jégolvadás

2012.05.22.

Évezredeken át a jég fogságába szorult gáz áramlik a légkörbe az olvadó Északi-sarkvidéken, mely a klímaváltozásra is komolyan hathat. A metán üvegházhatása 23-szorosa a szén-dioxidénak, a jelenlegi klimatikus változásokban is a második legkártékonyabb szereplő.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Állami támogatásból is fedezhető lesz a szennyezési kvóták költsége az EU-ban

2012.05.22.

Állami támogatást is kaphatnak egyes ipari ágazatok cégei a jövőben az Európai Unióban annak érdekében, hogy tartani tudják a szennyezési kvóták vásárlási kényszere miatt gyengülő versenyképességüket - jelentette be az Európai Bizottság, miután ülést tartott kedden Strasbourgban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Riótól Rióig a közelgő csúcs előtt

2012.05.20.

1992-ben, Rio de Janeiróban összegyűltek a földkerekség politikai vezetői, és egyetértettek abban, hogy világunk rossz irányban halad. Júniusban tartják a Rió+20 világtalálkozót. Mi változott e két évtizedben?

tovább a környezetvédelmi hírre »

Lukács Ákos a klímapolitikai főosztály élén

2012.05.17.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért felelős államtitkárságának klímapolitikai főosztályát 2012. május 14-től Lukács Ákos vezeti, akitől a szakterület megerősítését várják - közölte a minisztérium.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Németországban 70 százalékkal is drágulhat az áram

2012.05.15.

Az atomenergiával tervezett szakítás miatt 2025-ig 70 százalékkal fog drágulni a villamos energia Németországban, ami komolyan veszélyeztetheti a német vállalatok versenyképességét.

tovább a környezetvédelmi hírre »

WWF: Másfélszer nagyobb bolygóra lenne szükség a jelenlegi fogyasztáshoz

2012.05.15.

A biológiai sokféleség átlagosan 28 százalékkal csökkent 1970 óta, az emberiségnek pedig másfélszer nagyobb bolygóra lenne szüksége a fogyasztás jelenlegi mértékéhez a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden közzétett, 2012. évi Élő Bolygó Jelentése (Living Planet Report) szerint.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A gleccserek sokféle módon olvadnak

2012.05.13.

A világon található gleccsereknek még a számáról is igen eltérőek az elképzelések, 200 ezertől 300 ezerig terjed becsült számuk, és a róluk szóló tanulmányokból az is kitűnik, mennyire nehéz általános jellemzőiket kimutatni. A két legutóbbi munka egyike a Nature, a másik a Science tudományos folyóiratban jelent meg és jól érzékelteti, mennyire különbözőek lehetnek ezek a fagyott víztömegek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kovács Pál: az energiahatékonyság a megújuló és az atomenergia alkalmazásával növelhető

2012.05.12.

Az energiastratégia alapján a hatékonyság növelése a megújuló energia és az atomenergia alkalmazásával körvonalazódik hosszú távon - hangsúlyozta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára pénteken a "Megoldások a zöld energia-beruházások területén Közép- és Kelet-Európában" című tanulmány bemutatóján, Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Előny, de kihívás is a bécsi turizmusnak a klímaváltozás

2012.05.10.

Előnyt, de egyben kihívást is jelent a klímaváltozás a bécsi idegenforgalomnak egy csütörtökön ismertetett tanulmány szerint.

tovább a környezetvédelmi hírre »

GKI: A hazai cégek 17 százaléka költ önkéntesen környezetvédelemre

2012.05.09.

A Magyarországon működő, 20-nál több embert foglalkoztató feletti cégek 17 százaléka vállal önkéntesen környezetvédelmi költségeket - derül ki a GKI gazdaságkutató Fenntartható Fejlődés Évkönyvéből.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Dinoszauruszok és klímaváltozás

2012.05.08.

Brit tudósok szerint a hatalmasra nőtt növényevő dinoszauruszok bélgáza melegíthette fel a Föld klímáját. Az őslények szervezetéből legalább annyi metán kerülhetett a légkörbe, mint amennyi manapság az emberi tevékenység és a természetes kibocsátás miatt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Drámaian felpörög a klímaváltozás

2012.05.08.

Az éghajlatváltozás drámai erősödését jósolja a Római Klub, amely szerint több aszályra és áradásra, a kártevők és az extrém időjárási események elszaporodására számíthat bolygónk az évszázad közepétől.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Levegő Munkacsoport egy-egy sávot elvenne az autósoktól a budapesti Rákóczi úton

2012.04.27.

A Levegő Munkacsoport elvenne az autósoktól irányonként egy-egy forgalmi sávot a budapesti Kossuth Lajos utcában és annak folytatásában, a Rákóczi úton, a felszabaduló helyet pedig kerékpársáv építésére és járdaszélesítésre használná fel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Lezárult a Szén-dioxid Nyomozók európai uniós projekt Magyarországon

2012.04.27.

Lezárult Magyarországon az Európai Unió energiatudatosságot népszerűsítő Intelligens Energia programjának keretében Szén-dioxid Nyomozók címmel rendezett három éves projekt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Két magyar város kapott elismerést az éghajlatvédelemért

2012.04.27.

Az Európai Klímaszövetség az idén ötödik alkalommal tüntette ki települések és közösségi hálózatok legjobb klímavédelmi projektjeit; az idén kilenc európai ország - köztük Magyarország - összesen húsz projektje kapott klímavédelmi Oscar-díjnak is nevezett elismerést.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Befejeződött a megújuló energiát hasznosító fűtőmű-projekt Vácrátóton

2012.04.26.

Termálvíz kút, illetve biomassza-kazán biztosítja mostantól a Magyar Tudományos Akadémia vácrátóti botanikus kertjének, valamint Vácrátót több közintézményének a fűtését – közölte a megújuló energia alapú fűtéskorszerűsítési projekt befejezése kapcsán Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet főigazgatója csütörtökön az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Üvegházhatású lehet a Jeges-tenger

2012.04.25.

A körülbelül 10 millió négyzetkilométernyi Jeges-tengerben nyaranta nagy mennyiségben olvad jég, így a most mért metánkibocsátási arány globális következményekkel járhat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A fenntartható városi fejlődés svéd példáit mutatják be Budapesten

2012.04.25.

A fenntartható városi fejlődés lehetőségeit mutatják be svéd és magyar szakértők azon a konferencián, amelyet svéd kezdeményezésre rendeztek meg szerdán Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Zöldebb életmódra törekszenek a szülők

2012.04.24.

Gyermekeik jövője érdekében szeretnének környezetbarát módon élni az amerikai szülők; amelyért, szinte mind úgy hiszik, tehetnének többet. A többség pénz- és időhiányra, valamint kényelmetlenségre hivatkozva nem törődik a zöld szempontokkal.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Zöld energiával működő járműveiket teszteltek a Hungaroringen

2012.04.23.

A tiszta, élhető környezet, illetve az alternatív üzemanyagokkal meghajtott járművek megismertetésének, bevezetésének fontosságát hangsúlyozta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a „zölden jobb” elnevezésű járműbemutató és teszt-délután alkalmából Mogyoródon, a Hungaroring vezetéstechnikai centrumában hétfőn sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az izlandi melegvizes források szolgáltatnának energiát Nagy-Britanniának

2012.04.17.

Az izlandi vulkánok alatti melegvizes források szolgáltatnának energiát Nagy-Britannia számára a brit kormány megújuló energiaprogramjának keretében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A klímaváltozásnak is ellenáll egy moszat

2012.04.12.

A tengeri tápláléklánc alapját képező növényi plankton egyre fogy, feltehetően az éghajlatváltozás következtében. Egyes moszatok azonban hamar képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez - fedezték fel német kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Energiahatékonyságra fordítaná a karbonforintokat a MEHI

2012.04.02.

Az épületek energiahatékonyságának fejlesztésébe fektetné be az EU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszeréből Magyarországnak 2013-tól járó évi, mintegy 30 milliárd forintot a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nyíregyháza lett a Föld órájának magyarországi fővárosa

2012.04.01.

Globálisan és Magyarországon is rekordrészvétellel zárult a Föld órája mozgalom 2012. évi rendezvénysorozata: a világ 150 országából 6494 város, hazánkból 93 település csatlakozott a nemzetközi szervezetek, élükön a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) felhívásához, és kapcsolta ki egy órára az elektromos berendezéseket. Nyíregyháza nyerte a Föld órája fővárosa címet, ahonnan a magyarországi regisztráltak közel harmada csatlakozott a kezdeményezéshez.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Módosítják a bányászati törvényt

2012.04.01.

Benyújtotta pénteken a kormány a bányászatról szóló és egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Uniós bíróság: túllépte hatáskörét az Európai Bizottság a szén-dioxid-kibocsátás felső határának meghatározásával

2012.03.29.

Megerősítette az Európai Bíróság csütörtökön másodfokon is, hogy az Európai Bizottság túllépte hatásköreit, amikor az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek összmennyiségére vonatkozó felső határt írt elő Lengyelország és Észtország számára.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A megújuló energia alkalmazását szorgalmazza az új épületeknél a MEP

2012.03.29.

A Nemzeti Megújuló Energia Platform (MEP) álláspontja az, hogy a közeljövőben minden új építménynél legyen kötelező a megújuló energia alkalmazása; a most elfogadott rendelet előrelépést jelent ebbe az irányba - közölte a Platform csütörtökön az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Akár huszonegy méterrel emelkedhet a távoli jövőben a globális tengerszint

2012.03.28.

A jelenleginél mintegy 12-21 méterrel magasabb globális tengerszinttel kell majd számolniuk a távoli jövő nemzedékeinek, még akkor is, ha sikerül a globális hőmérséklet-emelkedés mértékét két Celsius-fokra korlátozni, ahogy azt célul tűzte ki az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) - figyelmeztetnek a szakemberek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kötelező energiahatékonysági intézkedések bevezetésére készül az EU

2012.03.28.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament (EP), valamint az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága között folytatott "trialog" egyeztetés végén az idén szeptemberben várható a döntés az EP plenáris ülésén a kötelező energiahatékonysági intézkedések bevezetéséről az egyeztetéssel megbízott témafelelős szerint.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sikeres CO2 kvóta kereskedelem

2012.03.26.

Az Enviroinvest Zrt. sikerrel zárta 2011. évi működését "Termálkút kísérőgáz hasznosítási projekt" együttes végrehajtási projektje (JI) vonatkozásában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Miskolc is megpályázza a Föld órája fővárosa címet

2012.03.23.

Nyíregyháza után Miskolc is bejelentkezett a Föld órája címre, amelyet a WWF Magyarország hirdetett meg; a megtisztelő titulust az a település nyeri el, amelynek lakói a legnagyobb számban csatlakoznak a Föld órája mozgalomhoz, és március 31-én egy órára lekapcsolják otthonaikban az áramot a klímaváltozás elleni küzdelem jeleként.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Víz világnapja, Clinton: a vízkészletekért folytatott harc konfliktusokhoz vezethet

2012.03.22.

A szűkös vízkészletekért világszerte folytatott versengés a terrorveszély növekedéséhez, konfliktusokhoz és politikai instabilitáshoz vezethet a következő évtizedekben - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Összefogás Európa erdeinek védelmében

2012.03.20.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) várakozásai szerint joghatással bíró európai erdőegyezmény születhet annak a nemzetközi tárgyalássorozatnak az eredményeként, amelynek első fordulóját e hónap elején tartották a bécsi ENSZ-központban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Fehér tetőkkel a városi hőszigetek ellen

2012.03.19.

Fehér tetők építése nagyban segíti a városi hősziget effektus csökkentését - mutatták ki amerikai kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elfogadta az EP a CO2-csökkentés hosszú távú uniós menetrendjét

2012.03.15.

Elfogadta az Európai Parlament csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének 2050-ig szóló európai ütemtervéről szóló jelentést, amely szerint az évszázad feléig az 1990-es szinthez képest legalább négyötödével mérséklődnie kell a kibocsátásnak.

tovább a környezetvédelmi hírre »

EU: a mezőgazdaság is kerüljön a klímavédelem körébe

2012.03.12.

Új javaslatot fogadott el az Európai Bizottság az üvegházhatást okozó gázkibocsátás elszámolásáról, amivel megtette az első lépést annak érdekében, hogy az erdőgazdálkodási és mezőgazdasági tevékenységekből fakadó kibocsátással és gázfeldolgozással is számolni tudjon az uniós éghajlatváltozási politika.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nincs uniós megállapodás a hosszú távú klímavédelmi tervről

2012.03.09.

Az Európai Unió tagországainak környezetvédelmi miniszterei nem tudták jóváhagyni pénteken azt a hosszú távú tervet, amelynek értelmében 2050-re az 1990-es szinthez képest legalább 80 százalékkal csökkenne a káros éghajlatváltozást segítő gázok kibocsátása az unióban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Alternatív energiával született magyar rekord

2012.03.08.

Hivatalosan is rekordnak nyilvánították az MVM alternatív energiával működtetett koncertjét. A Balkan Fanatik Guinness rekordkísérlettel egybekötött koncertjét a helyszínen tanúsította a Magyarországi Rekordok hivatalos regisztrátora, amellyel a Magyar Villamos Művek rendezvénye felállította a "Magyarországon az első közvetlen megújuló energiával és emberi erővel működtetett koncert" rekordját.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Költözne Kiribati az éghajlatváltozás és az emelkedő vízszint miatt

2012.03.07.

A költözést fontolgatja Kiribati az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerszint elől menekülve: a csendes-óceáni törpeállam Fidzsivel folytat földvásárlásról szóló tárgyalásokat, hogy biztonságba helyezze lakosait.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A kapcsolt energiatermelők komplex támogatási formát javasolnak

2012.03.07.

A korszerű energiatermelés támogatását komplex formában javasolják a távhőtermelésben kulcsszerepet játszó úgynevezett kapcsolt energiatermelők.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kibocsátási egységek javíthatnak a légitársaságok pénzügyi helyzetén

2012.03.06.

Javíthatnak pénzügyi helyzetükön a légitársaságok az ingyenesen kapott kibocsátási egységekkel kereskedve - állapítja meg a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Negyven évvel ezelőtt jelent meg a Növekedés határai című kutatás

2012.03.03.

Az elmúlt negyven évben a kormányok nem voltak tekintettel a Római Klub első jelentéseként publikált "Növekedés határai" című kutatás figyelmeztetéseire, ezért most már ott tartunk, hogy nemcsak a fenntartható fejlődés szempontjait, hanem az okozott kár elhárítását is meg kell oldani - hangzott el a jelentés megjelenésének évfordulója alkalmából tartott pénteki budapesti rendezvényen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Aktív szerepvállalást kér az idei eseménysorozatban a Föld órája mozgalom

2012.03.01.

A Föld iránti elkötelezettség jegyében még aktívabb részvételt kér a Föld órája globális környezetvédő mozgalom ez évi eseménysorozatában a WWF, az akció főszervezője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Vertis légiközlekedési kibocsátási tőzsdei ügyletet kötött, a világon elsőként

2012.02.29.

A magyar Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. kötötte meg a világ első tőzsdei EUAA (EU légiközlekedési kibocsátási egység) ügyletét az ICE tőzsdén.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nem környezetbarát a modern kertészkedés

2012.02.27.

Brit tudósok szerint a kertészkedés nem is olyan környezetbarát, mint amilyennek tűnik, mivel a modern kertészkedésben használt anyagok és eljárások nem kímélik a környezetet.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Naperőművet terveznek Etén

2012.02.22.

Két telephelyen, összesen öt és fél hektáron tervezi mintegy négy megawattos naperőmű létesítését a Komárom-Esztergom megyei Ete önkormányzata - mondta a település polgármestere az MTI-nek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Mesterséges fákkal a klímaváltozás ellen?

2012.02.20.

A Columbia Egyetem geofizikai professzora, Klaus Lackner szerint lehetséges, hogy hat-hét éven belül az ún. mesterséges fáival lehetne felvenni a harcot a klímaváltozás ellen, mégpedig hatékonyan és olcsón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

100 millió fonttal száll be Skócia 100% megújuló áram projektjébe a Samsung

2012.02.20.

Skócia nemrég jelentette be, hogy 2020-ig teljesen megújuló áramra vált, és úgy tűnik, ez megmozgatta a befektetők fantáziáját.

tovább a környezetvédelmi hírre »

„Az idei Föld-csúcs kudarcra van ítélve” Rio +20

2012.02.20.

A Kék Bolygó Díjjal elismert tudósokból felállított bizottság nemrég összeült, hogy előkészítse a júniusban, Rio de Janeiro-ban tartandó Föld-csúcsot, a Rio +20-at, és a tagok nem valami derűlátóak.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megnyitották a világ legnagyobb nyíltvízi szélfarmját

2012.02.20.

A 2012. február 9-én megnyitották az angliai Cumbria partjainál a Walney Farmot, a világ legnagyobb nyíltvízi szélerőmű farmját.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elkészült a Nemzeti Energiastratégia 2030 című kiadvány

2012.02.17.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gondozásában elkészült a "Nemzeti Energiastratégia 2030" című kiadvány. A magyar és angol nyelven megjelenő dokumentum elektronikus formában 2012. február 14-től a kormányzati honlapon is olvasható.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Magyar irányítású uniós klímavédelmi programot mutattak be Brüsszelben

2012.02.08.

Magyar irányítással indult az Európai Unió egyik új, a klímaváltozáshoz kötődő projektje, amelyet kedden mutattak be Brüsszelben, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) helyi hivatalában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Költséghatékonyabb lesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése

2012.02.01.

Kisebb költséggel jár a korábban kalkuláltnál az, hogy az Európai Unió 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátást.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új környezetvédelmi világszervezet alakulhat

2012.02.01.

Száznál is több ország támogatja Párizs kezdeményezését egy környezetvédelmi világszervezet létrehozására - közölte kedden a francia környezetvédelmi miniszter.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A német megújuló energiának több mint a fele magántulajdonban van

2012.02.01.

Érdemes Németországra figyelni, ha megújuló energiáról van szó, hiszen számos sikeres projekttel, nagyszabású célkitűzéssel és sok érdekességgel inspirálhatja az embereket a fosszilis vagy nukleáris energiaforrásokról való átváltásban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Felépült a világ legnagyobb energiatároló üzeme Kínában

2012.02.01.

Kína bejelentette, hogy felépült az az energiatároló üzem, mely állításuk szerint a legnagyobb a világon.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Még hatékonyabb koncentrált naperőművek a napraforgóktól inspirálva

2012.02.01.

A koncentrált naperőművekben (CSP), mint a spanyolországi Gemasolar és a PS10 erőművek, tükrök – héliosztátok – segítségével irányítják a napsugarakat egy torony felé, ahol ezeket a koncentrált sugarakat először hővé, majd elektromos árammá alakítják át.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új energiacímkék jönnek

2012.01.30.

2011 végén új energiacímkét kaptak az Európai Unióban forgalmazott mosógépek, mosogatógépek, a hűtőkészülékek és a bortároló készülékek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Lendületben az olasz napenergia-felhasználás

2012.01.25.

Az újonnan üzembe helyezett napenergiás áramtermelő kapacitás terén Olaszország tavaly megelőzte Németországot - jelentette az EPIA (European Photovoltaic Industry Association). A két ország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Durban kevés az éghajlatváltozás kezelésére

2012.01.24.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint az éghajlatváltozás globális probléma, amelynek kezelésére minden ország együttes fellépésére van szükség, és ehhez nem elegendőek a decemberi durbani klímakonferencián elért eredmények.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A globális felmelegedés már a múlté?

2012.01.24.

Lehűléssel fenyegeti Európát egy hatalmas és egyre terebélyesedő édesvízi kitüremkedés a Jeges-tenger felszínén - figyelmeztetnek a szakemberek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Valóságos kincsestár segíti a klímakutatókat

2012.01.21.

A klímakutatók számára valóságos kincsestár válik azzal elérhetővé, hogy a francia meteorológiai intézet, a Météo France digitalizálja történelmi feljegyzéseit: azok között olyan is akad, amely a 18. század végétől, 1797-től rögzíti az időjárás alakulását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Magyarország elsőként adott el az újfajta CO2 egységből

2011.12.30.

Magyarország elsőként adott el a Kiotói Jegyzőkönyv újfajta szén-dioxid-kvóta termékéből (Removal Units, azaz RMU) - írta a Point Carbon karbonpiaci portál. A nevük elhallgatását kérő források szerint "az RMU ügyletet az elmúlt hónapban zárta le Magyarország és több vevő is volt".

tovább a környezetvédelmi hírre »

Mérsékelt siker a durbani megállapodás

2011.12.20.

Mérsékelt sikerként értékelte a magyar delegáció klímapolitikai vezetője az európai uniós tagországok környezetvédelmi minisztereinek tegnapi brüsszeli találkozóján a közelmúltban Durbanben lezajlott ENSZ-klímaülésszak eredményeit.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Oroszország is kiléphet a kiotói egyezményből

2011.12.16.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője tartja magát az előzetes ígéretekhez: Lukasevics kijelentette, hogy ők sem támogatják a kiotói egyezmény meghosszabbítását. Kanada már hétfőn visszakozott.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A durbani klímacsúcs egy biankó csekk

2011.12.13.

Kanada felrúgja a kiotói egyezményt

tovább a környezetvédelmi hírre »

Véget ért a klímacsúcs Durbanben

2011.12.11.

A kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról állapodott meg a dél-afrikai Durbanben mára virradóra az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciája, amelyen csaknem 190 tagállam képviseltette magát.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A megújulók is veszélyesek az élővilágra

2011.12.10.

A CO2 kibocsátás csökkentése és a élővilág védelme együttesen biztosítható a szél, a nap vagy a tenger energiájának bölcs hasznosításával is. Ennek ellenére 2020-ig beruházásoknak csak mintegy ötödét fordítják ezekre a technológiákra.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Véghajrá a durbani klímacsúcson

2011.12.09.

Véghajrához érkezett a durbani klímacsúcs. A dél-afrikai városban több mint 190 ország képviselői próbálnak majd két hete közös álláspontra jutni a 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó új klímamegállapodásról.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Termálkút kísérőgáz hasznosítási projekt Éves Jelentés benyújtása

2011.10.17.

Az Enviroinvest Zrt. benyújtotta Termálkút kísérőgáz hasznosítási projektjének 2010. tárgyévről készített és pozitív hitelesítői záradékkal ellátott Éves Jelentését

tovább a környezetvédelmi hírre »

2010. évi éves jelentés miniszteri jóváhagyása

2011.10.17.

2011. május 31-i keltezésű levelében Dr. Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési miniszter úr jóváhagyta 2010. évi Éves Jelentésünket

tovább a környezetvédelmi hírre »